În prezent, sunt disponibile aproape 2.000 de locuri de muncă în străinătate pentru cei care sunt interesați să lucreze dincolo de granițele țării. Salariile oferite variază de la 700 de euro net pe lună până la 5.000 de euro, în funcție de rol și locație.
Conform unui comunicat de presă difuzat joi de Agerpres, în perioada de vară până acum, au fost publicate peste 3.000 de oferte de muncă internaționale, reprezentând aproximativ 8% din totalul joburilor disponibile. Cele mai multe anunțuri provin din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda și vizează domenii precum transport, retail, industria alimentară, turism și servicii.
Deși angajatorii internaționali manifestă un interes crescut pentru candidații români, aceștia nu par la fel de entuziasmați de oportunitățile externe. Din cele 1,3 milioane de aplicații primite între 1 iunie și prezent, doar 19.000 au fost pentru locuri de muncă în străinătate, adică doar 1,4% din totalul aplicațiilor.
Cei mai interesați de muncă în afaceri sunt tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, atât muncitori calificați cât și necalificați. Destinațiile preferate includ Olanda, Germania, Belgia, Austria și Franța, iar domeniile cele mai căutate sunt transport/logistică, retail, turism, industria alimentară și producție. Aproape o treime dintre cei care doresc să lucreze în străinătate preferă joburile sezoniere.
“Pentru angajatorii internaționali, oferta salarială este un factor crucial în atragerea candidaților. Aproape jumătate dintre joburile disponibile au salariul specificat în anunț, iar candidații trebuie să știe exact ce câștiguri suplimentare pot obține în afaceri comparativ cu locurile de muncă din România, pentru a lua în considerare o relocare”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing la o platformă de recrutare online.
Salariile în străinătate sunt de multe ori de trei până la patru ori mai mari decât cele din România, atât pentru poziții entry-level, cât și pentru muncitori calificați și specialiști. De exemplu, un inginer software în Germania poate câștiga până la 6.500 de euro net pe lună, în timp ce un muncitor în depozit în Olanda poate câștiga între 1.800 și 2.000 de euro pe lună.
Un șofer de tir pentru curse internaționale poate câștiga de la 2.500 de euro pe lună, un curier poate avea un salariu de 2.000 de euro pe lună, iar muncitorii necalificați încep de la 700 de euro pe lună. Salariile pentru serviciile de curățenie pornesc de la 1.000 de euro pe lună.
În plus, există un interes semnificativ pentru candidații cu experiență în turism și HoReCa, cu peste 500 de locuri de muncă disponibile în ultimele șase săptămâni. Salariile în aceste industrii încep de la 1.000 de euro pentru ospătari și personal hotelier și pot ajunge până la 4.000 de euro pentru bucătari în restaurante de lux sau lanțuri hoteliere mari.