Pe 24 februarie, românii celebrează Dragobetele, o sărbătoare tradițională care marchează începutul primăverii și triumful iubirii. Deși adesea comparată cu Valentine’s Day, această zi are rădăcini adânci în mitologia populară românească, fiind un prilej de bucurie și de unire a sufletelor.
Originea Dragobetelui și semnificația sa
Legenda spune că Dragobete, fiul Babei Dochia, era un tânăr chipeș și plin de viață, protectorul iubirii și al veseliei. În această zi, în satele de odinioară, tinerii se adunau în poieni pentru a culege primele flori ale primăverii, iar băieții încercau să fure un sărut de la fete, ca semn al dragostei lor.
Denumirea Dragobetelui este interpretată diferit de istorici. Unii consideră că provine din termenii slavi „dragu” (drag) și „bete” (a fi), având sensul de „a fi iubit”. Alții leagă numele sărbătorii de „Glavo-Obretenia”, sărbătoarea creștină a Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care, prin adaptări fonetice, ar fi devenit „Dragobete”.
Interesant este că, în funcție de regiune, Dragobetele mai este cunoscut și sub alte denumiri, precum „Cap de primăvară” sau „Logodna păsărilor”. Mai multe despre obiceiurile și tradițiile care aduc noroc îndrăgostiților poți afla aici.