Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în creștere perspectivele de creștere globală pentru acest an, prognozând o creștere de 3,2% în 2024 și aceeași tendință în 2025. Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic și director al departamentului de cercetare la FMI, a subliniat că, deși există anumite provocări geopolitice, riscul unei recesiuni globale este minim. El a evidențiat rezistența remarcabilă a economiilor, cu mențiunea performanței puternice a economiei SUA și a unor economii emergente, precum și încetinirea inflației, în ciuda unei creșteri mai slabe în Europa.
Totuși, în Europa, există divergențe în ceea ce privește creșterea economică, cu revizuiri în scădere pentru unele țări, precum Germania, Franța și Italia, dar cu o îmbunătățire pentru altele, inclusiv Spania, Portugalia, Belgia și Regatul Unit.
Provocările geopolitice, cum ar fi tensiunile din Orientul Mijlociu și conflictele regionale, pot afecta prețurile petrolului și traseele de transport maritim, având un impact asupra inflației și creșterii globale. În plus, o creștere semnificativă a prețului petrolului ar putea conduce la o accelerare a inflației globale, ceea ce ar determina băncile centrale să mențină dobânzile ridicate, afectând în final creșterea economică.
Cu toate acestea, FMI menționează că, în ciuda acestor riscuri, perspectivele economice rămân în general pozitive. Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a subliniat că riscurile geopolitice rămân o sursă de îngrijorare majoră, dar că FMI continuă să monitorizeze situația și să ajusteze perspectivele în consecință.