În ciuda faptului că actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, rămâne favorită să obțină un nou mandat la conducerea guvernului european, poziția ei nu mai este la fel de sigură ca în trecut, conform unui articol Politico care enumera o serie de posibili înlocuitori ai acesteia – printre care și președintele României, Klaus Iohannis. Iohannis este văzut ca un posibil candidat cu șanse, având în vedere că este “apreciat” de liderii europeni, mai ales de cei conservatori, iar România a avut un comportament “exemplar” în regiune în timpul războiului din Ucraina și a crizelor provocate de acesta.
Potrivit Politico, Klaus Iohannis este al patrulea nume de pe lista posibililor succesori ai Ursulei von der Leyen, fiind cotat cu o șansă de 1 din 5 să devină următorul lider al Comisiei Europene.
Liderul român este perceput ca un exponent al stabilității și un “favorit” al liderilor europeni, în special al celor conservatori. Atât președintele Macron, cât și cancelarul Scholz l-au lăudat pentru faptul că și-a menținut țara ferm ancorată în tabăra pro-europeană și pro-occidentală, în contextul invaziei rusești din Ucraina – un lucru care nu poate fi spus despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, scrie Politico.
De asemenea, conform publicației, spre deosebire de Polonia, România a respectat cu strictețe regulile pieței comune europene și nu a ales să impună restricții unilaterale pe grânele ucrainene, consolidând astfel reputația lui Iohannis ca un “jucător de echipă” pro-european.
Pe lângă aceste aspecte, se remarcă și argumentul regional – mulți argumentează că a venit momentul ca un lider din estul Europei să conducă Uniunea Europeană. Având în vedere că Iohannis este vorbitor de limbă germană și vine din aceeași familie politică din care face parte și Ursula von der Leyen, acesta este bine poziționat și din acest punct de vedere.
Decizia Partidului Popular European (PPE) de a-și organiza congresul la București arată, de asemenea, poziția favorabilă a liderilor europeni față de Iohannis și România, mai notează Politico.
Argumentul contra pe care-l oferă Politico este că Iohannis ar fi iritat unele țări europene cu anunțul “candidaturii” sale la NATO.