Se anunță o rectificare bugetară dificilă din cauza deficitului bugetar pe care a fost fundamentat bugetul. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, responsabilul principal pentru elaborarea bugetului, s-a plâns colegilor din Guvern că nu sunt suficiente fonduri pentru a acoperi toate majorările salariale și de pensii aplicate în anul pre-electoral. A venit cu o mini-analiză, o listă cu principalele “găuri” actuale, consultată de Știrile ProTV.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că nu este deloc îngrijorat și că “sunt bani”. Unde sunt acești bani? “La rectificarea bugetară. În august o să fie”. Rectificarea bugetară presupune reașezarea cheltuielilor în funcție de execuție. Cum Finanțele susțin, în scris, că este nevoie de fonduri suplimentare, pare evident că “soluția” va fi majorarea deficitului bugetar, adică o îndatorare și mai mare decât cea prevăzută inițial.
Fără măsuri de reducere a cheltuielilor (tăieri de la unele capitole, cum ar fi – ca de obicei – cheltuielile de capital, adică investițiile) sau măsuri pentru creșterea veniturilor (reducerea evaziunii fiscale sau majorarea taxelor și impozitelor), se prefigurează o rectificare bugetară care va duce la o creștere a deficitului bugetar (raportul dintre cheltuieli și venituri), și implicit la o îndatorare și mai mare.
Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat pe un deficit bugetar de 5% din PIB, însă fără a fi prevăzute, de la bun început, o serie de cheltuieli suplimentare, cum ar fi majorarea pensiilor începând cu 1 septembrie sau o parte din majorarea salariilor bugetarilor aprobată în special anul trecut.