Angajații cu salariul minim pe economie vor beneficia de o sumă deductibilă de 300 de lei, însă Ministerul Finanțelor evaluează încă trei modalități de implementare a acestei măsuri. Scopul este de a reduce taxele pentru această categorie de salariați.
Ministerul Finanțelor analizează trei variante pentru aplicarea deductibilității de 300 de lei destinată salariaților care primesc salariul minim pe economie, dorind ca toți cei 1,8 milioane de angajați să beneficieze de această facilitate, a declarat luni ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, conform Agerpres.
„Sunt două condiții cumulative: să ai salariul minim pe economie și să ai un salariu brut de până la 4.000 de lei. Analizăm la Ministerul Finanțelor pentru a evalua impactul bugetar suplimentar asupra bugetului de stat. Dorim ca cei 1,8 milioane de beneficiari ai salariului minim să aibă parte de aceleași facilități, adică cei 300 de lei să fie deductibili și netaxați pentru toți. Am luat în calcul trei scenarii: 4.100, 4.200 și 4.300 de lei și vom decide în curând pentru a avea o propunere sustenabilă care să nu afecteze drepturile celor 1,8 milioane de beneficiari. Termenul este 1 iulie,” a spus Marcel Boloș.
El a explicat că, pe lângă salariu, angajații primesc și o indemnizație de hrană de 600 de lei, ceea ce ridică venitul de la 3.700 de lei la 4.300 de lei.
Marcel Boloș a mai menționat că fiecare scenariu are un impact bugetar de 100 de milioane de lei.
De asemenea, majorarea salariului minim ar afecta valoarea punctului de amendă, dar acest aspect ține de Ministerul Administrației și Internelor.
“Termenul până la care trebuie să prezentăm o propunere este 1 iulie, dar, așa cum a spus prim-ministrul, valoarea punctului de amendă nu va fi modificată. Suntem co-inițiatori ai măsurii și va fi o propunere de act normativ. Data trecută a fost emisă o ordonanță de urgență prin care valoarea punctului de amendă a rămas neschimbată,” a declarat Boloș.