În luna mai, câștigul salarial mediu net a fost de 5.118 lei, în scădere cu 99 lei (-1,9%) comparativ cu luna aprilie 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul IT și servicii informatice, unde au ajuns la 11.253 lei, în timp ce cele mai mici valori au fost raportate în industria de confecții, cu 2.784 lei.
În mai 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.355 lei, în scădere cu 177 lei (-2,1%) față de luna aprilie. Câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere de 99 lei (-1,9%) comparativ cu luna precedentă. Cele mai mari câștiguri medii nete s-au înregistrat în activități de servicii IT și informatice, cu 11.253 lei, iar cele mai mici în confecții, cu 2.784 lei.
Comparativ cu luna mai a anului anterior, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,7%.
Indicele câștigului salarial real a fost de 107,2% în luna mai 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu aprilie 2024, indicele a fost de 98,2%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 249,4%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât în aprilie 2024.
Fluctuațiile anuale ale câștigurilor salariale sunt determinate în principal de acordarea premiilor și primelor de sărbători, care influențează creșterile și scăderile lunare ale salariilor.
În majoritatea sectoarelor economice, câștigul salarial mediu net a scăzut în luna mai 2024 din cauza primelor ocazionale acordate în lunile precedente, precum primele trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru sărbătorile de Paște. Alte cauze includ nerealizările de producție și încasările mai mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în:
- activități de asigurări, reasigurări și fonduri de pensii (cu excepția sistemului public de asigurări sociale), cu 21,8%, și extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 19,4%;
- între 9% și 14,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, activități de servicii anexe extracției, extracția cărbunelui, fabricarea produselor din tutun, alte mijloace de transport, produse din cauciuc și mase plastice;
- între 5% și 7,5% în intermedieri financiare (excluzând activitățile de asigurări și fonduri de pensii), fabricarea altor produse minerale nemetalice, transporturi pe apă, activități de servicii IT, repararea și întreținerea mașinilor și echipamentelor, silvicultură, construcții metalice și produse din metal, cocserie și produse din prelucrarea țițeiului, produse farmaceutice.
Creșterile câștigului salarial mediu net față de aprilie 2024 au fost determinate de prime ocazionale și realizări de producție sau încasări mai mari. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:
- tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cu 6,9%;
- între 2,5% și 4,0% în extracția minereurilor metalifere, producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și editare muzicală, colectarea și tratarea deșeurilor, activități de recuperare a materialelor reciclabile, fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice, tăbăcirea și finisarea pieilor, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi.
În sectorul public, în luna mai 2024, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net în educație (+9,9%) datorită acordării tichetelor de vacanță, în sănătate și asistență socială (+1,5%) și în administrația publică (+0,4%).