Vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a declarat joi că, deși perspectivele economice ale Europei par mai promițătoare, piețele financiare ar putea subestima riscul de destabilizare bruscă din cauza factorilor geopolitici.
„Discutăm despre ciclul electoral care va avea loc nu doar în SUA, ci și în Europa. În același timp, luăm în considerare riscurile geopolitice. Cred că piețele, uneori, subestimează impactul potențial al acestor riscuri,” a explicat Luis de Guindos.
De Guindos a subliniat că, deși piețele sunt eficiente în evaluarea riscurilor economice și financiare, ele întâmpină dificultăți în a integra riscurile geopolitice, care sunt adesea percepute ca fiind binare, de tip totul sau nimic.
Piețele de acțiuni din Europa și SUA au atins niveluri record în acest an, ignorând impactul conflictelor în desfășurare din Orientul Mijlociu și Ucraina, precum și alegerile viitoare care vor implica jumătate din populația adultă a lumii.
BCE a publicat joi cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară, care indică o îmbunătățire a stabilității financiare în zona euro datorită perspectivelor economice mai favorabile și încetinirii inflației.
Totuși, raportul avertizează că riscurile geopolitice în creștere prezintă „riscuri considerabile de scădere”. Aceste riscuri rămân „ridicate” în context istoric, având în vedere factori precum creșterea costurilor de serviciu ale datoriei, semnele de vârf ale profiturilor bancare și scăderea continuă a pieței imobiliare comerciale.
Raportul atribuie creșterea piețelor financiare așteptărilor analiștilor cu privire la reducerea ratei dobânzii de către marile bănci centrale în acest an.
De Guindos a subliniat că BCE nu a luat în calcul niciun rezultat concret în ceea ce privește alegerile, dar a menționat că, în general, acestea pot aduce o fragmentare suplimentară a economiei globale.
El a observat o creștere a tarifelor și implementarea de măsuri protecționiste în unele țări, ceea ce va conduce la o fragmentare a comerțului și va reduce potențialul de creștere economică globală. Aceste probleme se adaugă riscurilor din Ucraina și Orientul Mijlociu.
O corecție bruscă a pieței reprezintă „o potențială vulnerabilitate. Acesta este un risc pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim înainte. Și acesta este elementul pe care nu îl putem ignora, nu putem trece cu vederea acest impact potențial care ar putea afecta aversiunea față de risc, atragerea riscului, prețurile mărfurilor și creșterea economică globală”, a avertizat De Guindos.