Datoriile statului român către companiile din sectorul energetic se ridică la aproximativ 2,3 miliarde de lei, ca urmare a politicii de plafonare a prețurilor. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a explicat în cadrul Maratonului Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV, că guvernul trebuie să achite furnizorilor de energie compensații pentru discrepanțele dintre costurile de achiziție de pe piață și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor.
“Am încercat să menținem stabilitatea în cadrul modificărilor aduse OUG nr. 27/2022. Am asigurat consumatorul final că va beneficia de prețuri stabile sau chiar mai mici în facturi, având în vedere că acestea au scăzut pe piața liberă. În același timp, am luat măsuri pentru a asigura stabilitatea furnizorilor, fără a modifica pragurile de prețuri finale pentru consumatori, nici la energia electrică, nici la gazele naturale, pentru a evita perturbările pe piață”, a explicat Burduja.
Potrivit acestuia, modificările propuse la OUG nr. 27/2022 vizează și reducerea prețului reglementat de vânzare angro impus producătorilor, pentru a crea un echilibru în piață.
Se așteaptă ca aceste modificări să permită strângerea între 2 și 3 miliarde de lei la Fondul de Tranziție Energetică, sume care ar putea contribui la reducerea datoriilor existente și la acoperirea costurilor schemei de plafonare-compensare pentru anul în curs.