Comisia Europeană a estimat un deficit bugetar pentru anul 2023 care este considerabil mai mare decât cel comunicat de autoritățile române. Anul trecut, deficitul a înregistrat 90 de miliarde de lei, reprezentând 5,7% din Produsul Intern Brut, aproape dublu față de limita impusă de regulile Uniunii Europene, conform datelor oficiale.
Guvernul intenționează să trimită o petiție către CE pentru a solicita excluderea acestor cheltuieli din calculul deficitului, subiectul urmând să fie supus dezbaterii, au mai precizat sursele. În primele trei luni ale acestui an, România a înregistrat deja un deficit bugetar de aproximativ 36 de miliarde de lei, echivalent cu 2,07% din PIB, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că deficitul a crescut în principal din cauza majorării cheltuielilor cu investițiile. Un alt motiv al creșterii deficitului, conform ministrului, a fost reprezentat de plățile de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înzestrare efectuate în primele luni ale anului, în timp ce cheltuielile au crescut de aproape două ori față de aceeași perioadă a anului anterior.
Marcel Boloș a subliniat că, în ciuda rundelor de alegeri programate pentru acest an, Ministerul Finanțelor va menține sub control cheltuielile. “Vestea referitoare la contul preliminar de execuție bugetară este de 2,07% din PIB. Aici s-a generat o dezbatere întreagă cu privire la valoarea deficitului bugetar la sfârșitul lunii martie – 35 de miliarde de lei. Mai optimist… ne îndreptăm spre 36 de miliarde de lei”, a afirmat Boloș.
“Analizând contul preliminar de execuție bugetară, am observat că avem cheltuieli de capital de 14,7 miliarde de lei doar din fondurile naționale, la care se adaugă 2,7 miliarde de lei din PNRR și aproximativ 12 miliarde de lei din Cadrul Financiar Multianual pentru Politica de Coeziune”, a mai adăugat ministrul.