Panourile solare au devenit atât de accesibile încât sunt integrate în construirea gardurilor din Olanda și Germania, pe fondul unei creșteri a producției chineze care saturează piața globală.
Chiar dacă absorb mai puțină lumină solară atunci când sunt folosite ca garduri în loc să fie montate pe acoperișuri, acest proces economisește costurile ridicate ale forței de muncă și ale schelelor, conform analiștilor și postărilor pe rețelele de socializare ale gospodăriilor care le-au implementat, relatează Financial Times.
Jenny Chase, analist în domeniul solar la BloombergNEF, afirmă: “Acesta este rezultatul faptului că panourile solare s-au ieftinit atât de mult încât le putem folosi peste tot. Deoarece costul de instalare – manopera, schelele – reprezintă cea mai mare parte a costului de instalare a unui sistem fotovoltaic pe acoperiș, această abordare poate fi justificată”.
Martin Brough, șeful departamentului de cercetare climatică de la BNP Paribas Exane, adaugă: “De ce să construiești un gard când poți instala panouri solare, chiar dacă nu sunt perfect aliniate la soare? În condițiile în care panourile în sine sunt incredibil de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare și locațiile … se ajunge la o mentalitate de bricolaj”.
Agenția Internațională pentru Energie estimează că oferta globală de panouri fotovoltaice va atinge 1.100 de gigawați până la sfârșitul acestui an, de trei ori mai mult decât previziunile actuale privind cererea. Supraproducția din China este principalul factor care contribuie la această tendință.
În același timp, instalarea devine tot mai costisitoare, în principal din cauza creșterii costurilor cu forța de muncă, iar întârzierea conectării panourilor la rețelele electrice testează răbdarea industriei și a gospodarilor.
Problemele legate de capacitatea rețelelor afectează majoritatea țărilor și necesită soluții complexe și pe termen lung.