Marți, autoritățile române au semnat contractul pentru modernizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, o investiție majoră în valoare de peste 200 de milioane de euro. Ceremonia de semnare a avut loc în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
„Privim cu optimism spre viitor, deoarece România nu a mai investit și construit într-un ritm atât de susținut în era sa modernă. Zeci de miliarde de euro sunt investiți în infrastructuri critice precum transportul, energia, sănătatea și IT-ul. Investiția de astăzi, pentru modernizarea hidrotehnicii de la Vidraru, este esențială pentru sistemul nostru energetic. Această inițiativă ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei românești și să obținem energie verde într-un mod mai eficient pe termen lung”, a declarat premierul Ciolacu la Hidrocentrala Vidraru.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța modernizării acestui obiectiv strategic.
„Felicitări pentru semnarea acestui contract, deși a fost nevoie de șase licitații. Anul trecut, am marcat un an de la listarea Hidroelectrica, un moment de referință. Ceea ce s-a realizat aici, atât în anii ’60, cât și acum, se poate rezuma prin cuvântul ‘asumare’. V-ați asumat acest proiect, în ciuda dificultăților, ceea ce este lăudabil”, a spus Burduja.
Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, a adăugat: „După 58 de ani de funcționare, semnăm primul contract de modernizare. Responsabilitatea noastră este să construim și să lăsăm ceva durabil în urmă”.
La eveniment a participat și ambasadoarea Croației la București, Marija Kapitanovic, implicarea unei companii croate în proiect subliniind colaborarea bilaterală.
„Este un moment important pentru sectorul energetic românesc și pentru relațiile româno-croate. Koncar, compania croată implicată, este un exemplu de excelență în acest domeniu”, a declarat ambasadoarea.
Contractul pentru modernizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru a fost câștigat de asocierea dintre Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services, și Butan Grup, având o valoare de 188,382 milioane de euro, fără TVA, conform anunțului făcut de Hidroelectrica la 1 iulie.
AHE Vidraru este una dintre cele mai emblematice amenajări hidroenergetice din România, cu o putere instalată de 220 MW, având un rol crucial în Sistemul Energetic Național.
Hidrocentrala Vidraru, inaugurată pe 9 decembrie 1966, valorifică potențialul hidroenergetic al râului Argeș pe o lungime de 28 km, între Cumpăna și Oiești, folosind o cădere totală de apă de 324 metri.
Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 milioane metri cubi, dintre care 320 milioane metri cubi reprezintă volumul util. La inaugurare, barajul Vidraru era al cincilea ca mărime în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea produce anual aproximativ 400 GWh de energie electrică.
De la 2016 până acum, Hidroelectrica a încercat de cinci ori să modernizeze centrala, însă ofertele primite nu au respectat cerințele caietului de sarcini, conform companiei.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România, furnizând servicii esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate totală de 6,3 GW și deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW și o cotă de 13,09% din piața de furnizare.