Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat marți, la Bistrița, că România a depus proiecte în valoare de 41 de miliarde de euro pentru exercițiul bugetar european 2021-2027, subliniind că „situația este foarte favorabilă”.
„Din perspectiva mea, situația este foarte favorabilă. Provocarea principală este încheierea contractelor pentru proiectele deja depuse. Pentru exercițiul financiar 2021-2027, avem proiecte depuse în valoare de 41 de miliarde de euro la nivel național. Până în prezent, am încheiat contracte în valoare de 7 miliarde de euro. Până la sfârșitul lunii iunie, estimăm că vom atinge 10 miliarde de euro, iar până la sfârșitul anului vom contracta cel puțin 20 de miliarde de euro. În acest an, România va încasa cel puțin 5 miliarde de euro din noul exercițiu financiar, în plus față de sumele deja încasate,” a explicat Câciu.
Întrebat despre eficiența atragerii și utilizării fondurilor europene, ministrul a menționat că rata de absorbție a ajuns la 97%, dar a subliniat necesitatea evitării întârzierilor la nivel local.
„Comisia Europeană ne-a oferit un feedback foarte pozitiv, observând o schimbare de atitudine și abordare din partea Guvernului, ceea ce a crescut încrederea la nivel european. Sunt mulțumit de rezultate, având în vedere că, la preluarea mandatului, rata de absorbție era de aproximativ 76%, iar acum este de 97%. Am reușit să salvăm numeroase proiecte prin negocierile purtate cu Comisia Europeană. Din perspectivă națională, România nu a pierdut fonduri. Totuși, la nivel local, este nevoie de îmbunătățiri, iar lecția pentru viitor este clară: nu trebuie să lăsăm totul pe ultima sută de metri,” a precizat Câciu.
Ca exemple de succes, ministrul a menționat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, condus de liderul local al PSD, Radu Moldovan, considerat „campion în absorbția fondurilor europene”, și Spitalul Clinic Județean de Urgență, administrat de Gabriel Lazany, candidat PSD la Primăria municipiului Bistrița, care a atras 170 de milioane de euro din fonduri europene.