Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România a înregistrat cele mai semnificative creșteri ale costurilor salariale orare pentru întreaga economie în trimestrul al patrulea al anului 2023, cu o creștere de 16,9% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
Această ascensiune este atribuită, în parte, diminuării facilităților fiscale pentru anumite sectoare de activitate și eforturilor operatorilor economici de a menține forța de muncă autohtonă prin salarii mai competitive.
Pe urmele României se situează Ungaria (+16,3%), Croația (+16,0%), Polonia (+13,1%) și Slovenia (+12,5%), toate înregistrând creșteri substanțiale.
De asemenea, alte patru state membre ale UE au înregistrat creșteri de peste 10%, inclusiv Bulgaria (+11,9%), Lituania (+11,2%), Letonia (+11,1%) și Estonia (+10,9%).
În zona euro și în cadrul Uniunii Europene, costurile orare ale forței de muncă au înregistrat creșteri de 3,4%, respectiv 4,0%, în trimestrul al patrulea al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Costurile salariale orare au crescut cu 3,1% în zona euro și cu 3,8% în UE, în timp ce componenta non-salarială a crescut cu 4,2% în zona euro și cu 4,6% în UE.
Din perspectivă sectorială, în UE, activitatea economică care a înregistrat cea mai mare creștere a costurilor salariale orare a fost „Extragerea minereurilor” (+11,3%), în timp ce cele mai mici creșteri au fost înregistrate în domeniile „Activități profesionale, științifice și tehnice” (+1,6%) și „Activități de sănătate umană și asistență socială” (+2,1%).
Singura activitate economică care a înregistrat o scădere în componenta non-salarială a fost „Arta, divertismentul și recreerea” (-0,6%).