Luna aceasta, România face un pas important către integrarea completă în spațiul Schengen, atât aerian, cât și maritim. De la data de 31 martie, călătorii vor avea parte de modificări semnificative în procesul de traversare a frontierelor. Iată care sunt schimbările esențiale:
Pașaport sau buletin pentru ieșirea din România?
Documentele de călătorie valabile rămân obligatorii pentru pasageri, care vor trece prin controlul de securitate și al bagajelor în același mod ca și înainte.
Modificările majore intervin la controlul de frontieră. Gheretele de control amplasate după zona de securitate vor fi eliminate, eliminând astfel două cozi distincte. Pasagerii nu vor mai trebui să stea la coadă pentru controlul pașapoartelor la ieșirea din România sau la intrarea în țara de destinație, în cazul în care aceasta este membră Schengen. În continuare, verificările documentelor pot fi efectuate aleatoriu.
Călătoriile către state non-Schengen rămân neschimbate. De exemplu, pasagerii care călătoresc în Cipru vor trece în continuare prin controlul de frontieră la ieșirea din România și la intrarea în țara de destinație. Acești pasageri vor fi direcționați printr-un flux separat față de cei care călătoresc în interiorul spațiului Schengen. Chiar dacă România intră în spațiul Schengen aerian, ar putea exista controale la frontieră pentru copiii însoțiți.
Ministerul de Interne a propus menținerea controalelor la frontieră pentru minori, astfel încât părinții sau persoanele care îi însoțesc pe copii să treacă prin anumite spații special amenajate în aeroporturi și porturi, de unde vor primi o autorizație de călătorie pentru minori.
Asociația Aeroporturilor din România solicită o reevaluare a acestei propuneri, argumentând că nu este justificată, deoarece nicio altă țară membră a spațiului Schengen nu aplică o astfel de regulă pentru minori.
Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european, eliminând controalele la frontiere pentru cetățenii UE încă din 1995. Acest lucru permite libera circulație a persoanelor, locuința, studierea, munca și pensionarea oriunde în UE, beneficiind și turiștii și întreprinderile de aceste drepturi.
Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. De la crearea sa în 1995, când au fost eliminate controalele pentru pașapoarte în interiorul acestei zone, cetățenii UE se bucură de dreptul la libera circulație. Acest lucru înseamnă că ei pot locui, studia, munci și se pot pensiona oriunde în UE. Turiștii și întreprinderile beneficiază, de asemenea, de aceste drepturi.