Ziua Îndrăgostiților, cunoscută și ca Valentine’s Day, este sărbătorită anual pe 14 februarie în multe țări din întreaga lume, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Australia. De-a lungul timpului, tradiția s-a extins și în Europa, Asia și America de Sud. În România, deși Valentine’s Day a devenit populară, mulți celebrează și Dragobetele pe 24 februarie, o sărbătoare autohtonă a iubirii.
Legenda preotului Valentin
Originea sărbătorii este legată de mai multe povești, cea mai cunoscută fiind cea a preotului Valentin din Roma, din secolul al III-lea. Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea interzisese căsătoria pentru tinerii soldați, crezând că astfel vor fi mai dedicați armatei. Valentin s-a opus acestei decizii și a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru îndrăgostiți. Când a fost descoperit, a fost condamnat la moarte.
De la legendă la tradiție
Primul care a legat Ziua Sfântului Valentin de iubire a fost poetul englez Geoffrey Chaucer, în poemul său „Parliament of Fowls” (1380):
“For this was sent on Seynt Valentyne’s day
Whan every foul cometh ther to choose his mate.”
(„Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin,
când fiecare pasăre vine acolo să-şi aleagă perechea.”)
În Evul Mediu, se credea că păsările își găsesc perechea la mijlocul lunii februarie, ceea ce a întărit asocierea zilei cu dragostea. Astfel, Sfântul Valentin a devenit protectorul îndrăgostiților, iar sărbătoarea a evoluat până la forma pe care o cunoaștem astăzi.