În luna Februarie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere la 2,8%, față de nivelul de 3,1% în ianuarie, însă România continuă să fie, pentru a doua lună consecutivă, țara cu cea mai înaltă inflație din blocul comunitar.
În timp ce în Februarie, statele membre UE cu cele mai reduse rate ale inflației au fost Letonia și Danemarca, cu ambele 0,6%, și Italia, cu o inflație de 0,8%, România, Croația și Estonia se numără printre țările cu cele mai mari rate ale inflației, cu valori de 7,1%, 4,8% și 4,4% respectiv.
Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, de la 7,3% la 7,1%, rămânând stabilă în cinci țări și crescând în două.
În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,8% în ianuarie la 2,6% în februarie. În plus, inflația de bază a înregistrat și ea o reducere, ajungând la 3,3% în februarie față de 3,6% în ianuarie. Acest indicator, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, este urmărit îndeaproape de Banca Centrală Europeană în formularea politicilor sale monetare.
În ceea ce privește România, Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat că rata anuală a inflației a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, față de 7,41% în ianuarie, cu majorări semnificative la mărfurile alimentare, cele nealimentare și servicii.
Pe de altă parte, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 4,8% anterior, și anticipează o scădere la 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.