Datoria externă totală a României, care include sectorul public și privat, a înregistrat o creștere semnificativă în primele două luni din 2024, ajungând la 176 miliarde euro, conform datelor publicate vineri de BNR. Această cifră reflectă o creștere de 6,7 miliarde euro față de nivelul înregistrat la finele anului trecut.
Din totalul datoriei, datoria externă a administrației publice a înregistrat și ea o creștere semnificativă, atingând 83 miliarde euro, cu 6,1 miliarde euro peste nivelul din decembrie 2023.
Soldul detinut de societățile care acceptă depozite, cu excepția băncii centrale, a rămas relativ constant, situându-se la 12,8 miliarde euro, aproape de nivelul înregistrat la finalul anului anterior.
Datoria externă pe termen lung a înregistrat, de asemenea, o creștere, ajungând la 128,4 miliarde euro la 29 februarie 2024, reprezentând 72,6% din totalul datoriei externe. În același timp, datoria externă pe termen scurt a fost de 48 miliarde euro, reprezentând 27,4% din totalul datoriei externe.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a scăzut în luna februarie 2024, comparativ cu anul precedent, iar gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a crescut.
În ciuda creșterii datoriei externe, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR, a crescut la 101,2 la sută la 29 februarie 2024.