Banca Transilvania, alături de BT Investments, a încheiat un acord cu BRD – Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru a prelua BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (BRD Pensii), activă pe piața românească.
“Această achiziție reprezintă un pas strategic pentru Grupul Financiar Banca Transilvania. Dezvoltăm fondurile de pensii facultative (Pilon III) deja existente în oferta noastră și intrăm pe o nouă piață, cea a fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II). Pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, contribuind la acumularea de capital pentru România. Sistemul de pensii private asigură o sursă stabilă de capital, care sprijină atât finanțarea statului, cât și a sectorului privat, având o perspectivă investițională pe termen lung. Credem că, prin competențele noastre, putem accelera dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei, oferind clienților o gamă variată de produse de economisire”, a declarat directorul general al Băncii Transilvania, Ömer Tetik, conform unui comunicat emis de Grupul BT.
Pentru finalizarea achiziției, este necesară aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România.
BRD – Groupe Societe Generale a specificat că BRD Pensii nu reprezintă o activitate esențială pentru Grupul din România, iar tranzacția este așteptată să se finalizeze în prima jumătate a anului viitor.
“BRD – Groupe Societe Generale informează investitorii că BRD și Societe Generale Assurances au convenit asupra vânzării acțiunilor deținute în BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA către Banca Transilvania. BRD rămâne angajată în sprijinirea economiei românești prin activități de retail, corporate, investment banking, asigurări, gestionarea activelor, leasing și mobilitate. Finalizarea tranzacției este estimată pentru primul semestru al anului 2025”, se arată într-un raport trimis marți Bursei de Valori București (BVB).
Conform Grupului BT, sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii și facultative, avea active totale de peste 131 miliarde de lei la sfârșitul anului 2023. Acestea reprezintă 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private deservesc peste 8,8 milioane de participanți, cu obiectivul principal de a investi prudent în active de calitate pentru a asigura valoare adăugată după pensionare.
BRD Pensii administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD), cât și fondul din Pilon III (FPF BRD Medio), având peste 560.000 de participanți. Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanți, cu una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant. Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar fondul de pensii facultative BRD Medio avea active totale de peste 232 milioane lei la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la înființare și până la finalul anului 2023 a fost de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii și de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.
Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este prezent pe piața pensiilor facultative din 2019, când a debutat printr-o achiziție. De la finalizarea tranzacției, BT Pensii și-a dublat numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanți, iar activele administrate au crescut cu 7,4% în primele trei luni ale acestui an.