Statul ar putea aduna 9 miliarde de lei dacă 15% dintre contribuabilii cu datorii fiscale ar accesa măsura de anulare a accesoriilor aferente acestor datorii, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor.
„Având în vedere că acordarea acestor facilități fiscale depinde de o cerere depusă de contribuabili, estimarea numărului potențial de beneficiari este aproximativă, întrucât pentru a se califica, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi disponibilitatea lichidităților financiare pentru plata datoriilor fiscale principale.
În acest context, dacă luăm în considerare că volumul total al arieratelor recuperabile se ridică la aproximativ 71,8 miliarde lei, din care 60,5 miliarde lei reprezintă datorii fiscale principale, iar 11,3 miliarde lei sunt obligații fiscale accesorii, și că 15% din totalul de 1.179.440 contribuabili ar accesa facilitatea de anulare a accesoriilor, s-ar putea colecta suma de 9 miliarde lei, reprezentând datorii fiscale principale restante la data de 31 iulie 2024”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.
Documentul precizează că facilitățile fiscale de anulare a accesoriilor aferente datoriilor bugetare pot duce la o recuperare mai rapidă a arieratelor bugetare.
Măsura prevede anularea accesoriilor pentru diverse categorii de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, asociații și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice independente sau practică profesii liberale, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale din București și instituții publice.
Proiectul propune patru tipuri de facilități fiscale:
(A) Anularea tuturor accesoriilor aferente datoriilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF, cu condiția plății datoriilor principale până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024. De asemenea, sunt incluse și obligațiile bugetare cu termene de plată între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii.
(B) Anularea accesoriilor aferente datoriilor principale declarate suplimentar prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, cu condiția depunerii acestei declarații între 1 septembrie 2024 și 25 noiembrie 2024 și plății datoriilor identificate în declarație.
(C) Anularea accesoriilor aferente datoriilor principale cu scadență anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, care au fost plătite până la acea dată, cu condiția ca accesoriile să fie plătite până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
(D) Anularea accesoriilor pentru datoriile principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024, stabilite prin decizie de impunere emisă în urma unui control fiscal, cu condiția ca diferențele de datorii să fie plătite conform termenului stabilit prin decizia de impunere.
Proiectul menționează și alte situații în care accesoriile pot fi anulate, inclusiv pentru datoriile stabilite de organele fiscale competente prin decizii de impunere emise și comunicate până la intrarea în vigoare a ordonanței.
Ministerul Finanțelor subliniază necesitatea acestor măsuri, având în vedere creșterea volumului arieratelor și faptul că digitalizarea procesului de executare silită nu a condus la o colectare mai eficientă a veniturilor. Scopul acestor facilități fiscale este de a stimula conformarea voluntară la plată și de a crește veniturile bugetare pentru a susține cheltuielile publice necesare.
Potrivit ministerului, la data de 30 iunie 2024, soldul creanțelor bugetare neîncasate la bugetul de stat era de 175,28 miliarde lei, reprezentând 9,91% din PIB, echivalentul a 35,04 miliarde euro. Creanțele neîncasate la nivel local se ridicau la peste 21,93 miliarde lei, la bugetul asigurărilor sociale – 4,07 miliarde lei, la bugetul fondului de șomaj – 2,11 miliarde lei, iar la bugetul fondului unic al asigurărilor sociale de sănătate se înregistrau peste 7,93 miliarde lei neîncasate.