Statele membre UE au adoptat luni, în mod definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o țară UE o poate acumula și mărimea deficitului bugetar permis, a anunțat președinția belgiană.
Potrivit noilor reglementări, limitele privind datoria și deficitul public, prevăzute în tratate, rămân aceleași: 60% din PIB pentru datorie și 3% din PIB pentru deficit. Cu toate acestea, noile reguli oferă mai mult spațiu de manevră țărilor UE, permițându-le să negocieze traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, extensibile la șapte, în cazul în care acestea adoptă reforme și investiții.
De asemenea, noile reguli stabilesc ținte comune de reducere, pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate. Țările care depășesc limita datoriei trebuie să-și reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an, atunci când aceasta depășește 90% din PIB și cu jumătate de punct dacă nu atinge acest nivel. Statele cu un deficit de 3% trebuie să-l corecteze în continuare până la 1,5%, pentru a avea o rezervă la care să poată apela în vremuri de criză.
Comisia Europeană va monitoriza respectarea acestor trasee de ajustare și poate iniția proceduri de sancționare în cazul nerespectării lor.
Reforma propusă reduce cuantumul sancțiunilor, care va fi de 0,05% din PIB o dată la șase luni, dacă țările nu acționează pentru a-și corecta abaterile. De asemenea, noile reguli prevăd o aplicare mai automată a sancțiunilor, pentru a evita repetarea situațiilor din trecut, când amenzile au fost atât de mari încât, practic, nu au fost utilizate.