Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) va introduce un nou program de licență în medicină, conform unei decizii recente a Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
USV a anunțat vineri că, în urma hotărârii din 1 august, ARACIS a dat undă verde pentru autorizarea provizorie a programului de licență în medicină propus de universitate. Capacitatea aprobată pentru înscriere este de 60 de studenți pe an, iar durata studiilor va fi de șase ani.
“Informațiile despre program au fost transmise către Ministerul Educației pentru actualizarea Hotărârii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2024 – 2025. Admiterea va fi organizată după publicarea HG în Monitorul Oficial”, au precizat reprezentanții USV.
Inițiativa de a introduce programul de Medicină vine în contextul unui dezechilibru semnificativ în distribuția medicilor la nivel regional.
România dispune de 55.000 de medici cu drept de liberă practică, dintre care peste jumătate (aproximativ 30.000) se află în București și cinci județe: Cluj, Iași, Timiș, Dolj și Mureș. Celelalte 36 de județe împart aproximativ 27.000 de medici.
Estul României are acces limitat la educația medicală
“În ceea ce privește formarea medicilor, populația din estul României are acces limitat la educație superioară comparativ cu restul țării. În regiunile Nord-Est și Sud-Est funcționează doar 3 universități cu programe de medicină (23% din totalul universităților cu astfel de programe din țară), având o capacitate totală de școlarizare de 1.455 de locuri (21% din capacitatea națională), în timp ce aceste regiuni reprezintă 30% din populația și suprafața României”, a explicat USV.
Reprezentanții universității din Suceava susțin că inițiativa va avea un impact semnificativ la nivel național, având în vedere că România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de locuitori per cadru medico-sanitar. Astfel, înființarea programului de Medicină la USV reprezintă o necesitate de importanță critică și strategică atât regional, cât și național.
Noul program de Medicină va completa cele 7 programe de studii existente în cadrul Facultății de Medicină și Științe Biologice de la USV, care includ 4 programe în domeniul Sănătății (Asistență medicală generală, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie și Biochimie) și un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriție și recuperare medicală).
Instruirea studenților se va face la Spitalul Județean de Urgență Suceava
Pentru noul program de Medicină, Facultatea de Medicină și Științe Biologice a angajat deja cadre didactice universitare pentru mai mult de 70% dintre disciplinele care vor fi introduse treptat pe parcursul celor 6 ani de studiu. Aceste cadre didactice sunt completate de profesori universitari din alte instituții din țară și străinătate, precum și de alți specialiști în domeniu.
Facultatea va continua să atragă noi cadre didactice, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Facultatea de Medicină și Științe Biologice dispune de o infrastructură didactică modernă, conform standardelor naționale ARACIS și internaționale recomandate de World Federation for Medical Education.
Activitățile clinice și de instruire a studenților se vor desfășura în principal la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care include peste 30 de secții, servicii și laboratoare, precum și în alte clinici și spitale din oraș și din județ.